Kadir UÇAR

“Konumuz Savunma Sanayi, Hataya Yer Yok!”

İzmir’de 3 kez Savunma Sanayi ve Ar-Ge fuarları düzenleyen Ege Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uçar, geleceğe dönük plan ve projeleri ile ilgili konuştu.

       Düzenlenen fuarlara bugüne kadar Aselsan, Havelsan, Roketsan, İşbir, TEİ, TAİ Tusaş, STM, BMC, FNSS, Vestel Savunma ve Otokar gibi savunma sanayi firmaları katıldı. 16-17 Haziran’da Ege Ar-Ge İnovasyon Zirvesi’ni İzmir’de yapacak olan Ege Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uçar, “Konumuz savunma sanayi ve çok hassas bir sektör. Öncelikle milli bir dava söz konusu. Hataya yer yok. Her zirvede kendimizi daha da geliştirdik” dedi. İzmir sevdalısı olduğunu anlatan Uçar, “Yurt çapında işler yapıyoruz ancak İzmir merkezli yapıyoruz. Kaldı ki İzmir cazibesi olan bir şehir. Birlikte çalıştığımız ekimiz de ilk günden bu yana aynı ruhta ve aynı hedefe odaklanmış arkadaşlarımızdan oluşuyor. 35 yıldır bilişimle uğraşıyorum. Uzun yıllar ulusal ve uluslararası şirketlerde yöneticilik yaptım. 2002’de ilk bilişim şirketimi kurdum. Eş zamanlı olarak eğitim, danışmanlık, kalite yönetim sistemleri ve uluslararası belgelendirme sektöründe faaliyet gösteriyoruz” diye konuştu.

 

“İHRACAT KENTİYİZ”

       Son 4 yıldır zirve ve fuar düzenliklerini anlatan Uçar, “Bu bölgenin insanının, sanayicisinin erdemine, çalışkanlığına, dürüstlüğüne ve pratik zekasına güvenirim. Biz doğunun en batısında, batının da en doğusundayız. Yani Anadolu kültürü ile yetişip, batı kültürünü bilen ve yaşayan bir toplumuz. Bu nedenle çevremizdeki üreten, Ar-Ge yapan sanayici arkadaşlarımı, büyüklerimi gayretlerini gördükçe ve bu arkadaşlarımızın ürün ve hizmetlerini pazarlamak için İstanbul ve Ankara’daki çabalarına şahit oldukça niye alıcıları buraya getirmeyelim diye düşündüm. Bölgemizde endüstride, sanayide, yazılımda çok iyi ve orijinal ürünler üretiliyordu.              Sonuçta ihracat kentiyiz. Özellikle Manisa’yı ve Ege bölgesinde şehirleri de buna katıyorum. Alıcıların da bölgenin firmalarına, yeni tedarikçilere ihtiyacı vardı. Mevcut tedarikçileri varsa da ise alternatifleri gerekiyor. İlk zirveyi yapma fikri böyle çıktı” diye konuştu.

“İLK SAVUNMA SANAYİ ZİRVESİNİ 2018’DE GERÇEKLEŞTİRDİK”

       İlk kez 2018 yılında Ege Savunma Sanayi ve Tedarikçi Zirvesini İzmir Ticaret Odası desteğiyle odanın yeni binasında gerçekleştirdiklerini anlatan Uçar, “2019’da İzmir Kalkınma Ajansıyla birlikte, Kaya İzmir Termal Otel ve Kongre Merkezinde ikinci Savunma Sanayi etkinliğini ve üçüncüsünü de 2020 Ocak ayında pandemiden kısa bir süre önce Zafer Kalkınma Ajansıyla birlikte Manisa’da Zafer Savunma Sanayi Zirvesini başarıyla gerçekleştirdik. Hemen her zirvemiz 500 ile 750 firmanın katılımıyla gerçekleşti. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bağlı firmalar ile hepimizin bildiği Savunma Sanayi firmaları zirvemize geldiler. Konferans ve panellerde kamu yöneticileri, firmalar, akademisyenler yer aldılar ve katılımcılara teknik ve idari konularda çok başarılı paylaşımlar yaptılar” dedi.

TERSİNE BEYİN GÖÇÜ İLE TÜRKİYE’YE GELDİ

       Uçar, “Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) her zirvemizde bizlere destek verdi, yanımızda oldu. Çok değerli akademisyenler bizleri onurlandılar. Örneğin son zirvemizde Hidrojen ve Motor Yakıtları üzerine uzun yıllardır çalışan, son 30 yılını Fransa’da önemli bir Enstitünün direktörlüğü yapan Prof. Dr. İskender Gökalp hocamız tersine beyin göçü ile Türkiye’ye geldi ve davetimizi kırmayarak ülkemizdeki ilk konferansını bizim zirvemizde verdi. Kendisi özellikle havacılık, enerji sistemleri ve hidrojen yakıtları konusunda dünya literatürüne girmiş sayılı bilim adamlarının başlarında gelmektedir. Bu tür başarılı zirveler bizi daha da motive etti ve şimdi de 16-17 Haziranda Ege Ar-Ge İnovasyon Zirvesini gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

“AR-GE İNAVASYON ZİRVESİ YAPILACAK “

       Ege Ar-Ge İnovasyon Zirvesi’nin 16-17 Haziran’da Kaya İzmir Termal Otel Kongre Merkezi’nde gerçekleşeceğini belirten Uçar, “T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayelerinde gerçekleştiriyoruz. TOBB tarafından onaylı ve KOSGEB Fuar destekleri kapsamında yapılacak. Klasik, katılımlı, ziyaretçisi olan bir fuar ancak sanal fuarla da destekliyoruz. İsmini de buradan alıyor, sanal değil ESAS EXPO. Salgın nedeniyle Tedarik Zincirinin yara aldığı, Ar-Ge ve üretimin daha da önem kazandığı bu süreçte, zirvenin bölgemize ve dolayısıyla ülkenin teknolojik, bilimsel gelişimi ile ekonomimize ivme kazandıracağı tüm taraflarca kabul edilen bir gerçektir. Biz de bu nedenle 2021 yılı zirve temasını “Global Üretim Teknolojileri ve Tedarik Zinciri” olarak belirledik. Zirvemizde, 10 panel, 4 konferans, 12 sektör toplantısı, B2B Tedarikçi İş Görüşmeleri, Proje Pazarı ve sergi alanı bulunmakta. Yani zirvemiz dolu dolu geçecek. Panel ve konferanslar, kamu, sanayici ve akademisyenlerin konuşmacı olduğu, bilgilendirici etkinlikler olacak, iki gün boyunca sürecek. B2B Tedarikçi İş Görüşmeleri hem yüksek teknoloji firmaları yani alıcılara hem de onlara tedarikçi olacak firmalar için büyük fırsatlar barındırıyor. Her firma 20 dakika süresince firmasını ve ürünlerini anlatacaklar. Bu sadece ilk tanışma görüşmesidir. Önemli olan bu fırsatı iyi değerlendirip bu iletişimi ikinci, mümkünse yerinde ziyaretlere taşımaktır. Bu ilk görüşmeler sonrasında onlarca firmanın artık tedarikçi olduğunu söyleyebilirim” dedi.

“DERECEYE GİRENLERE ÖDÜL VERİLECEK”

       Uçar sözlerine şu şekilde devam etti: “Sektör toplantılarında yine özellikle yüksek teknoloji firmaları veya kamu kurumları, görüşmek istediği 20-25 kişilik ortalama birer saatlik butik toplantılar gerçekleştirecektir. Bilirsiniz, konferans ve panellerde herkes soru sorma hakkı alamaz ya da tek soruda cevabını alamayabilir. Sektör toplantılarında her iki taraf da bu fırsatı rahatça yakalama şansına sahip olacaktır. Proje Pazarı ise Ar-Ge ve İnovasyonu teşvik edici teknoloji bir yarışmasıdır. Belirlenen konularda teknik eğitim veren lise, ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin projelerinin yarıştığı, sonucunda dereceye girenlere ödül verilecek olan bir teknik yarışmadır. Sergi alanında ise firmalar ve kuruluşlar, Ar-Ge Merkezleri, Tasarım Merkezleri başta olmak üzere, Teknoparklar ve Organize Sanayi Bölgeleri’nde yer alan firmaların önceki yıllarda ürettikleri, üretimini planladıkları, prototipini geliştirip patentini aldıkları ve üretimine başlayacakları, en inovatif ürünlerini sergileme imkanı bulacaklardır. Ben de bilişim firmamla 5 sene önce Tübitak’tan Ar-Ge projesi yaptım, prototip sonrası seri üretime geçmenin, pazara sürmenin zorluklarını çok iyi bilirim. Bu sergi sayesinde irili ufaklı tüm firmalar ve kuruluşlar, ürünlerini sergileme ve pazar bulma şansını yakalayacaklarına inanıyorum. Yüksek teknoloji firmaları da kendilerine yatkın bu projeleri stantlarda bulacaktır. Bu zirvemizde bir de ülkemize Ar-Ge ve üretimde değer katan çok farklı konulardaki yönetici, lider ve firmalarımıza ödüllerimiz takdim edilecektir. Halen oylaması sürmekte, bitiminde hakem heyetince değerlendirilip kendilerini davet edeceğiz.”

 

 

 

“BAKANLARIMIZ VE MİLLETVEKİLERİMİZ DE KATILACAK”

       Uçar, “Pandemi zamanında bu tür etkinliği gerçekleştirmek kolay değil, biliyorum. Ama bildiğiniz birçok fuar da bir yandan tedbirler çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Biz de tüm tedbirlerimizi alarak, HES kodu ile ve sadece onaylı davetlilerimizi kabul ederek zirvemizi nasipse başarıyla gerçekleştireceğiz. Birinci gün sayın bakanlarımız, milletvekillerimiz, protokol, bürokratlar, profesyoneller, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılar ve çok değerli sanayicilerimizin, ikinci gün ise halka açık olup vatandaşlarımız ile öğrencilerin katılım ve ziyaretlerine açık olacaktır. Zirveye sadece www.esasexpo.org web sitemizden kayıtla katılım yapılmaktadır. Dördüncüsünü Nisanda gerçekleştireceğimiz Savunma Sanayi Zirvesini Savunma Sanayi Başkanlığı’mızın talebiyle Eylül ekim aylarına erteledik. Daha geniş katılımlı ve yine İzmir’e yakışır bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Bizlere verilen bilgiye göre SSB Başkanımız sayın Prof. Dr. İsmail Demir de zirvemizi onurlandıracaklar. Şimdiden bu zirvenin hazırlık ve heyecanını yaşıyoruz. Bizler İzmirliler olarak çalışkan ama bölgenin de Allah vergisi güzelliklerini yaşama imkanı olan insanlarız. Tüm Ar-Ge ve inovasyon gönüllülerini zirvemize, bu imkanları onları da yaşamaya davet ediyorum” dedi.